Bouwen en verbouwen
Klussenbedrijf

Afvoer verstopt! En nu?

Afvoer verstopt! En nu?

Verschillende soorten verstoppingen

Er zijn verschillende soorten leidingen en afvoeren, en deze kunnen allemaal verstoppen. De belangrijkste afvoeren zijn die uit keuken, toilet en badkamer en de regenpijpen. Deze pijpen voeren het water af naar het riool of een septic tank. Pijpen verstoppen als er iets binnenin iets vast komt te zitten. Dit kan een anorganische stof zijn zoals cement of latexverf, een organische zoals bladeren of een verstopping door aangekoekt vet. Dit zal natuurlijk resulteren in een trage doorstroming van uw afvalwater. In ernstige gevallen kan de obstructie de afvoeropening volledig blokkeren.

Het ontstoppen van uw keuken of wastafel

Gootsteenblokkades hebben vele oorzaken en ze voorkomen dat water correct uit de gootsteen in uw keuken kan weglopen. Hoewel niet alle problemen met de afvoer door u kunnen worden opgelost, zijn er gelukkig enkele eenvoudige eerste stappen die u kunt nemen om het probleem vast te stellen en op te lossen voordat u de rioolservice belt.

Stap 1: afvoer ontstoppen met kokend water

Stap 1 – Kokend water; in het geval dat het water niet goed wegloopt, maar ook niet volledig wordt geblokkeerd, begint u met het gieten van kokend water in het putje. Dit kan helpen om opgehoopt kookvet of voedsel dat een verstopping veroorzaakt, op te lossen of af te breken.

Video: Afvoer ontstoppen met kokend water

In de onderstaande video wordt het hele proces duidelijk toegelicht.

Stap 2: Afvoer ontstoppen met een ontstopper

Stap 2 – Ontstopper; als je merkt dat je gootsteen helemaal is geblokkeerd of nauwelijks leegloopt, is het tijd om hem de ontstopper te gebruiken. Plaats de ontstopper op de afvoer van de geblokkeerde gootsteen en vergeet niet het overloop gat in de gootsteen af te sluiten met een theedoek, omdat hierdoor de luchtdruk kan toenemen en de verstopping naar beneden kan worden gedrukt.

Beweeg de ontstopper 20 seconden op en neer en verwijder hem. Hopelijk begint het water in de gootsteen weg te lopen. Zo niet, probeer het opnieuw, maar deze keer voor een langere periode.

Als dit niet werkt, ga dan door naar de volgende stap omdat te veel pompen schade kan toebrengen aan kwetsbare leidingen.

Video: Verstopte afvoer ontstoppen met een ontstopper

De vakman legt in de onderstaande video stap voor stap uit hoe je een ontstopper gebruikt.

Stap 3: De valpijp reinigen

Stap 3 – Reinig de valpijp; In het geval dat ontstoppen niet werkt, is de volgende stap het demonteren en uitspoelen van de valpijp, de U-vormige buis die onder uw gootsteen uitkomt. Soms kunnen voedselresten hierin verstrikt raken en voorkomen dat water correct afvloeit. Goed uitspoelen is dan de oplossing.

Na het schoonmaken de pijp terugplaatsen en testen. Als u niet zeker van uzelf bent kunt u voor deze stap een professional inschakelen. Als u niet wilt dat vuil water uw vloer overspoelt, plaatst u een emmer onder de pijp alvorens hem te verwijderen.

Stap 4: Een vakman inschakelen

Stap 4 – Neem contact op met een professional; in het geval dat uw gootsteen nog steeds niet goed leegloopt, is dit het moment om de professional te bellen.

Meer informatie op 24/7 Riooldienst.nl

Het ontstoppen van uw doucheputje of ligbad

Een verstopte bad- of douche afvoer is een van de meest voorkomende problemen die u tegen zult komen in het dagelijks gebruik van uw badkamer. Als het volledig geblokkeerd is en het water gewoon niet wegloopt, kunt u uw lekkere warme bad of de douche voorlopig vergeten. Zelfs als het water langzaam wordt wegloopt, zal dit na verloop van tijd een gladde opeenhoping van zeepresten en vuil veroorzaken op de bodem van het bad of de douchebak die in het beste geval lelijk is en in het slechtste geval gevaarlijk kan zijn. Welke vorm je blokkade ook heeft, hij moet worden opgelost. Gelukkig is het meestal niet zo moeilijk om zelf een bad- of doucheputje te deblokkeren, dus is het niet altijd nodig om een rioolexpert te bellen. Er zijn een aantal doe-het-zelf-methoden die je kunt proberen om de blokkade op te heffen.

Stap 1 Doucheputje ontstoppen: oorzaak achterhalen

Stap 1: Kijk of je kunt zien wat de blokkering veroorzaakt. Verwijder de afdekking van uw afvoerputje. Gebruik een ontstopper zoals beschreven voor de gootsteen hierboven.

Stap 2 Doucheputje ontstoppen met een ontstoppingsveer

Stap 2: Als de ontstopper niet inwerkt, stap dan over op een ontstoppingsveer. Dat is een lange, flexibele staalkabel met een handvat. Plaats de veer eenvoudig in de afvoer. U zult wat weerstand opmerken als u bij de verstopping komt. Blijf voeden en draaien om de verstopping te verbreken of aan het einde van de klomp te haken, zodat u hem eruit kunt trekken. U kunt hierbij speciale chemicaliën te gebruiken die kunnen helpen met de blokkade, of eventueel cola.

Video: ontstoppingsveer gebruiken

In de onderstaande video van de Praxis wordt o.a. het gebruik van een ontstoppingsveer toegelicht (na 1 minuut).

Middelen voor het ontstoppen

Naast de eerdergenoemde ontstopper en ontstoppingsveer zijn er in de winkel verschillende chemische middelen te koop die helpen met het ontstoppen van uw afvoeren. Wees wel voorzichtig met het gebruik van krachtige afvoerontstoppers en chemicaliën. Ze kunnen gezondheidsrisico’s hebben als ze verkeer worden gebruikt en kunnen bijtend zijn voor rubberen afdichtingen in het leidingwerk.

Enkele afvoerontstoppers:
HG Duo ontstopper
Crofty Afvoer ontstopper
Kruidvat korrelontstopper

Kosten voor het ontstoppen

Als u een loodgieter moet laten komen voor het ontstoppen kost dit al gauw ten minste €50,-. Dit vanwege voorrijkosten en uurloon. Voor ingewikkeldere ontstoppingen ligt de prijs hoger, tot zo’n €150,- voor een verstopping die zich in het riool bevindt. Als u het zelf kunt oplossen bespaart u dus minimaal enkele tientjes. 

Leuke aanvulling op dit artikel: Vraag het Oma
Meer informatie over afvalwater op Wikipedia