Bouwen en verbouwen
Klussenbedrijf

Hoe kunt u asbest herkennen in huis?

Hoe kunt u asbest herkennen in huis?

Asbest werd tot de jaren 80 veel gebruikt in de bouw van huizen. Ongeveer 66% van de woningen in Nederland bevatten asbest. Helaas kan het in veel gevallen niet zomaar eigenhandig verwijderd worden, om vervolgens bij het grofvuil te zetten. Er is een strikte wetgeving in Nederland als het gaat om het verwijderen van asbest uit uw woning.Maar hoe weet u of u asbest in huis heeft? En hoe is het te herkennen?

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk materiaal wat in het verleden veel gebruikt en verwerkt is voor verschillende doeleinden. Zo kan het in papier, cement en hout verwerkt worden. Het materiaal is goedkoop en licht, waardoor het als een fijn materiaal werd beschouwd om mee te werken.

Waarom werd asbest gebruikt?

Asbest wordt al sinds de oudheid gebruikt. Er zitten veel voordelen aan. Zo brand het niet gemakkelijk, is het een goedkoop product, bovendien erg sterk en slijtvast en het werkt isolerend. Logisch dan ook dat na de Tweede Wereldoorlog asbest veel gebruikt werd bij de wederopbouw. In veel woningen en gebouwen uit deze tijd is dan ook asbest verwerkt tot de jaren tachtig. Men merkte de negatieve effecten voor de gezondheid en sindsdien is asbest steeds minder gebruikt tot het op den duur zelfs werd verboden. Asbest is vooral schadelijk indien er stofdeeltjes worden ingeademd. Wanneer het in gebonden toestand in uw huis bevindt is het niet direct schadelijk, maar wanneer er verbouwd gaat worden is het zeer verstandig om te laten verwijderen.

Waar in huis zit asbest?

Doordat asbest vroeger in veel materialen werd verwerkt is de kans ook groot dat in oudere woningen, welke gebouwd zijn voor de jaren tachtig, asbest bevatten. In de meeste gevallen kunt u hierbij denken aan golfplaten op een schuurtje, maar ook in de gevels en schoorstenen werd vroeger vaak asbest verwerkt. Verder in riolering, gas- en waterleidingen, bovendien ook in nep marmer, bijvoorbeeld voor de vensterbanken. Nou gaat het hierbij in de meeste gevallen om gebonden asbest, welke niet direct gevaar opleveren voor de gezondheid. Pas wanneer er slijtage optreedt kunnen asbest stofdeeltjes vrijkomen, welke wel degelijk schadelijk zijn. Asbest in niet-gebonden toestand werd verwerkt in vinylvloerbedekkingen, als isolatiemateriaal bij kachel of verwarming en in andere diverse huishoudelijke apparaten.

Hoe te herkennen in huis?

Heeft u een oudere woning dan is de kans groot dat er in huis asbest zit. Is het schuurtje met golfplaten sindsdien niet verbouwd en bent u dit nu van plan? Dan is het zeker goed om rekening te houden met het feit dat het asbest verwijderd dient te worden. Dit zal extra kosten met zich meebrengen. Wilt u zekerheid of u asbest in huis heeft of niet? Twijfelt u aan de hand van bovenstaande informatie? Dan is het verstandig om een vakman te laten komen voor een inspectie. Deze kan u asbest herkennen in huis direct herkennen en informeren over de vervolgstappen.

Bronvermelding: Dekker Asbestsanering

Dit kan u ook interesseren: