Bouwen en verbouwen
Klussenbedrijf

Dakopbouw plaatsen

Bitumen dakbedekking

Woning vergroten d.m.v. een dakopbouw

De belangrijkste reden waarom mensen verhuizen is wel dat het huis te klein wordt. Men heeft meer woonruimte nodig. Wanneer u in uw huis wil blijven wonen, maar toch meer woonoppervlak wil genereren is het mogelijk om de woning te vergroten met een dakopbouw. Zo’n dakopbouw is wat anders dan een dakkapel. We zullen uitleggen wat de manieren zijn om een dakopbouw te laten maken, en wat de voordelen daarvan zijn.

Dakopbouw verhoogde nok

De meeste extra woonruimte kunt u verkrijgen door een verhoogde nok. In dat geval wordt de hele nok van uw huis een stuk omhoog gehaald. U krijgt daardoor een complete extra verdieping op uw huis. Daardoor is het mogelijk om in één keer meerdere slaapkamers of een werkruimte toe te voegen aan uw huis. Houdt u er echter wel rekening mee dat deze manier van de woning vergroten het straatbeeld zal aantasten. Dat is dan ook de reden waarom veel gemeenten deze woningvergroting niet zomaar zal goedkeuren. De welstandscommissie zal veel bezwaren uiten, en daardoor wordt de aanvraag afgekeurd. Er zijn echter wel methoden om deze woningvergroting er alsnog doorheen te krijgen. Een methode kan bijvoorbeeld zijn dat uw buren eveneens kiezen voor een verhoogde nok op het huis. In dat geval verandert niet alleen uw woning van uiterlijk, maar een deel van het woningblok. Een andere methode is een goede motivatie bij het verhogen van de nok. Wanneer u om zeer zwaarwegende redenen niet kunt verhuizen terwijl een woningvergroting wel nodig is zal deze worden goedgekeurd. In deze gevallen zal de welstandscommissie wel als harde eis stellen dat de verhoogde nok en de betreffende opbouw bepaalde uiterlijke karakteristieken heeft.

Dakopbouw plat dak

bitumen dakbedekking kostenHeeft u een woning met een plat dak, dan zult u al snel tot de conclusie komen dat een woningopbouw hard nodig is. Het gemis van een zolder moet immers worden gecompenseerd wanneer u gezinsuitbreiding heeft. Een plat dak kan eenvoudig worden opgebouwd. De welstandscommissie zal hier doorgaans medewerking aan verlenen. U heeft dan de keuze uit een opbouw over een gedeelte van het dak of over het gehele dakoppervlak. Denkt u er bij een plat dak wel aan dat de constructie van het dak ingrijpend veranderd moet worden. Een plat dak is immers anders gefundeerd dan een schuin dak. De fundering van een plat dak moet worden aangepast voordat er een opbouw op kan worden geplaatst. De dakopbouw moet bestaan uit een houtskelet. Dit is de methode die het minste extra gewicht in de schaal legt.

Dakopbouw verlegde nok

Kiest u voor een opbouw op het dak via een nokverhoging en stuit deze op teveel bezwaren, dan kunt u altijd nog kiezen voor de dakopbouw met een verlegde nok. Deze komt dan, samen met de totale opbouw, aan de achterkant van het huis te zitten. Op deze manier zal de opbouw niet in het zicht geplaatst zijn. U krijgt er twee extra kamers door, en de verlegde nok heeft als bijkomend voordeel dat er in de meeste gevallen eenvoudig een bouwvergunning voor wordt afgegeven. Verwart u een verlegde nok niet met een dakkapel. De dakkapel zal namelijk aanmerkelijk minder ruimte opleveren in een woning terwijl de kosten nagenoeg gelijk zijn.

Voordelen van een dakopbouw

Het spreekt voor zich dat een dakopbouw behoorlijk wat voordelen heeft. We hebben er een paar voor u op een rij gezet:

  • Meer woonoppervlak. Een woning met een puntdak zal doorgaans geen woonoppervlak op de zolder opleveren. Deze ruimte is dan ook enkel geschikt voor bijvoorbeeld de opslag van goederen. Door het plaatsen van een dakopbouw beschikt u in één keer over een paar extra slaapkamers of een kantoor op de bovenverdieping. En dat alles zonder dat er grondoppervlak in de tuin verloren gaat.
  • Een hogere waarde van uw huis. Een dakopbouw zorgt er gelijk voor dat uw woning een flink stuk meer waarde krijgt. Uw woning onderscheidt zich dan ook direct van andere woningen in uw omgeving. Het bedrag wat u uitgeeft aan de opbouw verdient zich dus automatisch terug.

Vergunning nodig?

Bij een dakopbouw zult u in de meeste gevallen een vergunning moeten aanvragen. Met name een dakopbouw die aan de straatkant zit loopt een groot risico niet door de welstandscommissie te worden goedgekeurd. Het straatbeeld mag immers niet veranderen door het plaatsen van een dakopbouw. Een opbouw in wat voor vorm dan ook aan de achterzijde van het huis wordt doorgaans wel goedgekeurd. Voor een dakkapel hoeft in de meeste gevallen aan de achterkant van het huis geen vergunning te worden aangevraagd. Een nokverhoging zal lastig door de welstandscommissie heen te loodsen zijn, terwijl een nokverlegging een stuk eenvoudiger goedgekeurd zal worden.