Bouwen en verbouwen
Klussenbedrijf

De werkzaamheden van een dakdekker

Wat doet een dakdekker? Het antwoord ‘alles wat met het dak te maken heeft’ is, ondanks dat het waar is, wel heel makkelijk gezegd. Hieronder lees je precies welke werkzaamheden hier allemaal onder vallen.

De belangrijkste taken van een dakdekker

Wat zijn de belangrijkste taken van een dakdekker? Volgens Dakdekkersgids zijn de belangrijkste en meest voorkomende taken van een dakdekker dakonderhoud, dakrenovatie, dakreparatie en zinkwerken. Hieronder staan deze taken uitgebreid beschreven.

Dakonderhoud

Bij dakonderhoud gaat het om het behouden van de kwaliteit. Er zijn een aantal manieren waarop je een dak kunt onderhouden. Bijvoorbeeld door af en toe een inspectie uit te laten voeren. Bij een inspectie kijkt een dakdekker naar mogelijke zwakke plekken. Een andere manier is door het dak te reinigen of te ontmossen. Dit wordt vaak met een hogedrukspuit gedaan.

Dakrenovatie

Wanneer een dak oud is, of veel schade heeft opgelopen, is de oplossing vaak een dakrenovatie. Bij een dakrenovatie kun je denken aan het vervangen van de dakbedekking, maar het kan ook gaan over het vervangen of repareren van de dakconstructie. Deze dakconstructie kan schade oplopen wanneer een lekkage niet snel genoeg gemaakt wordt. Het kan ook zijn dat een dak simpelweg verouderd is.

Dakreparatie

Een dakreparatie gaat eigenlijk over alle scheuren en lekkages die gemaakt moeten worden. Het is een belangrijk onderdeel, omdat een lekkage die niet gemaakt wordt vaak voor nog meer problemen zorgt. In sommige gevallen kunnen dakdekkers preventieve reparaties uitvoeren wanneer ze tijdens een inspectie een zwakke plek tegenkomen op het dak.

Zinkwerken

Als laatste gaan we het hebben over de zinkwerken. Het repareren of vervangen van dakgoten is een belangrijk onderdeel van dakwerken, ondanks dat ze soms vergeten worden. Dit komt doordat een kapotte dakgoot er voor kan zorgen dat regenwater zich ophoopt, en dit kan dan lekkages of andere schade als gevolg hebben.

Kosten dakwerken

Hoeveel kost het inschakelen van een dakwerker? Het antwoord op deze vraag verschilt vaak per onderdeel en per vakman. Wanneer een dak toe is aan vervanging zal dit bijvoorbeeld duurder zijn dan wanneer er een dakpan gerepareerd moet worden. Vaak kost het repareren van een dak tussen de € 25,- en de € 35,- per uur, het renoveren van een dak tussen de € 50,- en de € 120,- per uur en het onderhouden € 35,- tot € 45,-. Het verschil in prijs ligt vaak aan de materiaalkosten, arbeidskosten en grootte van het dak.