Bouwen en verbouwen
Klussenbedrijf

Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking

Uw dak laten bekleden met bitumen

Bitumen dakbedekking, ook wel dakleer, is zeer geschikt materiaal voor platte daken, zoals aanbouwen, veranda’s, dakkapellen of schuren. In Nederland zijn de meeste platte daken voorzien van bitumen dakbedekking. Bitumen ontstaat tijdens de productie van ruwe olie waardoor bitumen eigenschappen heeft die erg geschikt zijn voor dakbedekking; het is waterdicht, erg sterk, bestand tegen chemische stoffen en een grote kleefkracht op diverse materialen. De kosten van het laten aanbrengen van bitumen dakbedekking is afhankelijk van een aantal factoren.

De kosten van bitumen dakbedekking

bitumen dakbedekking kostenHoe hoog de kosten van het laten plaatsen van bitumen dakbedekking is hangt af van of de nieuwe laag dakleer op uw oude dakbedekking kan worden geplaatst of dat totale vernieuwing noodzakelijk is. Totale vernieuwing is bijvoorbeeld aan de orde wanneer u direct uw platte dak wilt laten isoleren of als er meerdere lagen dakleer over elkaar zijn aangebracht. Het geheel zou dan te zwaar worden voor uw dakconstructie. Een dakdekker kan u meer advies geven of wat het beste is voor uw specifieke situatie. Het laten plaatsen van nieuwe bitumen dakbedekking over uw oude dakbedekking kost tussen de 45 en 55 euro per vierkante meter, inclusief montage en btw. Wanneer u uw oude dakbedekking laat verwijderen en een nieuwe bitumen dakbedekking laat plaatsen, bent u tussen 75 en 85 euro kwijt. Bij beide opties geldt een levensduur van ongeveer 25 jaar. Wanneer u bijvoorbeeld een dakoppervlak van twintig vierkante meter hebt dat u wilt laten bekleden, kunt u rekening houden met een totaalprijs van 900 euro voor plaatsing over uw bestaande dakbedekking, en ongeveer 1600 euro voor een complete vernieuwing.

Gemodificeerd bitumen

Bitumen dakbedekking is zeer geschikt ter bescherming tegen allerlei weersinvloeden, maar kent helaas ook een paar nadelen. Zo heeft het een slechte UV- en zuurstofbestendigheid, is het niet elastisch waardoor het hard wordt bij vrieskou en zacht wordt bij hitte en heeft het een relatief korte levensduur. Om deze nadelen weg te kunnen nemen, is gemodificeerd bitumen ontwikkeld. Dit is beter bekend als de varianten APP en SBS.

APP: atactisch polypropyleen

Als bitumen met APP, atactisch polypropyleen, is bewerkt, dan betekent dit dat er een elastische kunststof in is verwerkt. Hierdoor wordt het soepeler en buigzamer, wat voordelig is bij temperatuurschommelingen. Daarnaast is het Uv-bestendig en heeft het weinig onderhoud nodig.

SBS: styreen butadieen styreen

Wanneer bitumen dakbedekking met SBS bewerkt is, is er een kunstmatig gefabriceerd rubber in de bitumen verwerkt. Hierdoor wordt het soepeler en buigzamer, wat voordelig is bij fluctuaties in temperatuur en met de wisseling van de seizoenen. Daarnaast krijgt het hierdoor een grote kleefkracht, waardoor de kans op daklekkages aanzienlijk wordt verkleind. Een nadeel van SBS is dat het materiaal poreus kan worden bij blootstelling aan veel Uv-straling. Wanneer u voor bitumen met SBS kiest, wordt dan over het algemeen ook aangeraden om een laag kiezels over het dakleer aan te brengen.

De Jong BV

Op het gebied van vochtbestrijding, gevelrenovatie en dakwerken werken wij samen met de specialisten van Dejongbv.nl. Bent u benieuwd wat de prijzen zijn van bitumen dakbedekking, of het herstellen ervan? Neem dan een kijkje op de website van De Jong via de bovenstaande link.