Bouwen en verbouwen
Klussenbedrijf

Schakelmateriaal vervangen

Schakelmateriaal vervangen

Het vervangen van uw schakelmateriaal

Het vervangen van schakelmateriaal in en rond uw woning is iets wat u door een expert kan laten doen, maar het is ook goed mogelijk om dit zelf te doen. Dit kan u namelijk een hoop geld besparen. Om te kunnen beginnen met het vervangen van uw schakelmateriaal is het ten eerste belangrijk om de samenstelling van schakelmateriaal duidelijk te hebben.

De opbouw van schakelmateriaal

Over het algemeen is schakelmateriaal samengesteld uit drie onderdelen, namelijk de basisonderdelen, de afdekramen en de centraalplaten of bedieningselementen. De basiselementen zijn de belangrijkste delen. Deze worden normaliter in de muur geplaatst en zijn verantwoordelijk voor de werking van het schakelmateriaal. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een schakelaar of dimmer. Het afdekraam zorgt voor een nette afwerking rondom de basisonderdelen. Tot slot wordt de centraalplaat op het basiselementen geklikt of geschroefd. Deze houdt nu ook het afdekraam op de plaats. Centraalplaten zijn dus als het ware de afdekkingen van de basiselementen. Bedieningsdelen zijn onder andere de schakelwippen en draaiknoppen, voor de bediening van de basiselementen.

Het combineren van verschillende merken schakelmateriaal

Alle fabrikanten van schakelmateriaal gebruiken hun eigen vormgeving, afmetingen en aansluitingen. Hierdoor is het combineren van verschillende merken schakelmateriaal zo op het eerste gezicht niet mogelijk. Geadviseerd wordt om dus altijd hetzelfde merk basiselementen, centraalplaten of bedieningselementen en afdekramen te gebruiken. Door dit te doen past het goed en kunnen alle afzonderlijke onderdelen zonder problemen met elkaar samenwerken.

Het combineren van verschillende series schakelmateriaal

In tegenstelling tot merken, kunnen de meeste series van hetzelfde merk wel onderling worden gecombineerd. De basiselementen per merk zijn vaak voor elke serie toepasbaar. Wanneer u bijvoorbeeld een ander design of andere kleur schakelmateriaal wilt, is het mogelijk om dus een andere serie te gebruiken indien deze serie van hetzelfde merk is. Veelal is het dan voldoende om enkel de afdekramen, wippen, knoppen en/of centraalplaten te vervangen voor die uit een andere serie van dat merk. Bij sommige series kunnen zelfs de onderlinge afdekramen, wippen, knoppen en/of centraalplaten gecombineerd worden. Vuistregel is dat de kleuren uitgewisseld kunnen worden, als de serie maar gelijk blijft.

Uitzonderingen

Er bestaan een aantal uitzonderingen op het hiervoor genoemde. Sommige basiselementen zijn namelijk wel uitwisselbaar tussen de verschillende merken schakelmateriaal. Zo blijkt in de praktijk bijvoorbeeld dat een inbouwdoos voor netwerken qua formaat, functie en vorm universeel is. Waar u wel rekening mee moet houden is de leeftijd van het aanwezige schakelmateriaal. Basiselementen uit oude series zijn niet altijd te combineren met nieuwe series, ondanks dat het om hetzelfde merk gaat. Er bestaan diverse websites waar u het merk schakelmateriaal en de gewenste serie kan kiezen, waarbij gekeken kan worden of deze met elkaar te combineren zijn. Hier kunt u vaak ook terecht voor de bestelling van dergelijk materiaal.

Overweegt u deze klus uit te besteden? Neem dan een kijkje op de website van Elektrowerken. Via Elektrowerken komt u direct in contact met een elektricien bij u uit de buurt.

Dit kan u ook interesseren: